contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

Köln kostenlos2.jpg

Tyska 2 i Tyskland 30 hp

Har du studerat Tyska 1/Tyska A 30 hp på högskolan? Under vårterminen kan du läsa fortsättningskursen på plats i Tyskland via Mälardalens högskola. Köln är Tysklands största studentstad och här knyter du snabbt nya kontakter.

TYSKA 2 I TYSKLAND, VT 2019

  • Kurstid: februari – maj 2020

  • Sista ansökningsdag: 15 oktober 2019

  • Högskolekursen i Köln ges endast under vårterminen

Köln – staden som aldrig sover – är Tysklands fjärde största stad med en miljon invånare. Köln är ungt, trendigt och mycket populärt bland tyska studenter som gärna läser vid Kölns universitet. Det är Tysklands största universitet med ca 50 000 inskrivna studenter. Typiska kännetecken för Köln är den gotiska domkyrkan Kölner Dom, karnevalen som firas varje år (i februari/mars) och den gemytliga stämningen. Som nykomling lär du snabbt känna tyska studenter, exempelvis över det lokala ölet Kösch på ett av stadens många bryggerier.

Köln ligger fint belägen vid Rhen i hjärtat av Europa. Det centrala läget gör att du enkelt kan besöka Frankrike, Holland och Belgien som befinner sig alldeles runt hörnet.

KURSINNEHÅLL

Tyska 2 i Tyskland är en svensk högskolekurs som genomförs under vårterminen. Kursen ges i sin helhet i Tyskland och undervisningen bedrivs i lokaler i centrala Köln. Den sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar samt ett antal exkursioner och aktiviteter. Våra lärare har tyska som modersmål, dock förekommer svensktalande lärare i viktiga kontrastiva moment som t ex språkvetenskap och översättning. Högskolekursen utgörs av delkurserna tysk språkvetenskap, skriftlig språkfärdighet, muntlig språkfärdighet och realia samt litteraturhistoria och tyskspråkig litteratur. Examinationen sker på plats i Tyskland, men omtentamina finns möjlighet att skriva på Mälardalens högskola efter kursens slut.

Utöver de schemalagda undervisningstimmarna finns gott om tid för självstudier och att upptäcka Tyskland på egen hand. Som en del av terminen ingår intressanta studieresor och aktiviteter till ett självkostnadspris. De ger dig en djupare förståelse för tysk historia, geografi och kultur. 

 

STUDIERESOR & AKTIVITETER

Exempel på exkursioner som kan stå på programmet:

  • Heldagsutflykt till vinlandskapen vid Ahrtal med vandring på den kända vandringsleden Rotweinwanderweg. Dagen avslutas med vinprovning på världens äldsta vinkooperativ i Mayschoß. Se film >>

  • Heldagsutflykt till Bochum med en guidad tur på muséet Deutsches Bergbaumuseum. Här får du en inblick i livet som gruvarbetare i Ruhrområdet.

  • Besök på ett museum i Köln, exempelvis Museum für Angewandte Kunst.

  • Studiebesök på radio- och TV-bolaget Westdeutscher Rundfunk (WDR). Köln är Tysklands utnämnda ”TV-huvudstad” och här spelas många tyska filmer, program och tv-serier in.

  • En kulturell aktivitet, t ex ett teaterbesök.

BOENDE

Det finns två alternativ för boendet under terminen i Köln. Vi rekommenderar i första hand att man ordnar boende på egen hand, t ex tillsammans med tyskspråkiga studenter. En mycket populär boendeform bland Kölns studenter är att dela en lägenhet med andra i ett sk Wohngemeinschaft (WG). Du hyr ett eget rum och delar kök och badrum med övriga hyresgäster. Av erfarenhet vet vi att WG-boende är det bästa sättet att komma i kontakt med tyskar och träna språket utanför undervisningssalen. 

Det finns även en möjlighet att låta oss ordna med möblerat boende. I samband med antagning skickas det ut ett boendeformulär med aktuell information vad gäller tillgång på boendealternativ som vi kan erbjuda samt aktuella priser. Du får även nyttiga länkar, adresser och tips på hur man hittar boende i WG.

KOSTNAD OCH STUDIEMEDEL

Tyska 2 i Tyskland 30 hp är en högskolekurs i tyska som genomförs av Mälardalens högskola i sambarbete med Internationella Skolorna Düsseldorf. Studenterna är hela tiden inne i det svenska högskolesystemet och skall därför klara av 30 högskolepoäng. Kursen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Studenterna bekostar själva resan till Tyskland, kost och logi i Köln, studieresor (sammanlagt ca 40 €) och kurslitteratur. 

VEM KAN SÖKA?

Kursen är öppen för alla som har studerat Tyska 1 eller Tyska A, 30 hp på högskola/universitet.

 

HUR ANSÖKER JAG?

För att antas till Tyska 2 i Tyskland skickar du en kursansökan via www.antagning.se

 

Tyska 2 i Tyskland slipade till min tyska ordentligt. Min tyska blev mer lik den tyskarna själva pratar, än den man lär sig i skolan och läroböcker. Jag har också blivit mycket bättre på att skriva. Köln är en fantastisk stad och oerhört lätt att förälska sig i. Varje år äger karnevalen rum och då förvandlas hela staden till en folkfest! Köln kommer alltid att vara något extra för mig!
— Erik

KONTAKTA OSS

Namn *
Namn
Hur fick du info om kursen?
Jag vill fortsättningsvis få information om denna eller liknande kurser.
 
Köln370.jpg
Att läsa en kurs i Tyskland gör under för språket! Jag rekommenderar det till alla som vill uppleva något äventyrligt och personligt lärorikt.
— Tobias
Jag tycker att ni gör ett jättebra jobb och hittar extremt bra lärare! Kursen känns verkligen relevant och givande!
— Anna

KONTAKT MÄLARDALENS HÖGSKOLA:

Dr Uwe Kjär, kursansvarig: 021-101326 / uwe.kjar@mdh.se 

Malin Lundin, studievägledare: 021-107050 / malin.lundin@mdh.se