contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

32 Berliner Allee
Düsseldorf, NRW, 40212
Germany

(+49)-211-86202060

Studera tyska och gör praktik i Tyskland genom Internationella Skolorna Düsseldorf, kostnadsfritt och med studiemedel.

Lern Schwedisch, Norwegisch, Dänisch, Finnisch und Deutsch als Fremdsprache bei Internationella Skolorna Düsseldorf in Düsseldorf oder Köln. 

Språkresa.jpg

Allmän kurs tyska

Ta steget ut i Europa! Kostnadsfri kurs med CSN som gör dig riktigt bra på tyska och ökar dina chanser att få ett bra jobb. Genom att läsa en ettårig allmän folkhögskolekurs blir du behörig till högskolestudier och är med om ett äventyr för livet. På hösten ges kursen på Visingsö och under våren i Düsseldorf.

KURSDATUM

 • Kurstid: 26 augusti 2019 - 5 juni 2020

 • Sista ansökningsdag: 3 juni 2019

 • Kursort: Düsseldorf

Allmän kurs med tysk profil anordnas av Braheskolan - Visingsö folkhögskola och genomförs i samarbete med Internationella Skolorna Düsseldorf. Kursen ger dig användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och kontakter. Tyskland är en viktig handelspartner för Sverige och det land i Europa som har starkast ekonomi just nu. Kan du tyska ger det dig en fördel på arbetsmarknaden. Oavsett om du är nybörjare eller redan har goda förkunskaper kommer du att ha fördjupat dina kunskaper i tyska under det här året. Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven. Du som är intresserad av att skapa kan välja inriktningen "Allmän kurs konst och tyska".

 

MÅLGRUPP

Allmän kurs vänder sig främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasiet eller som vill bättra på dina gymnasiala kunskaper. Här får du möjlighet till behörighet som krävs för att läsa vidare på högskola eller universitet. Folkhögskolans pedagogik gör att Braheskolans kurser passar dig som vill ha ett alternativ till den vanliga gymnasieskolan. Du behöver inte ha studerat tyska sedan tidigare, men det är en fördel.

Du som har slutbetyg från gymnasiet kan få särskild behörighet i enskilda ämnen som krävs för just den högskole- eller universitetsutbildning som du vill söka till. Du får då ett folkhögskoleintyg som motsvarar godkänd nivå. Allmän kurs passar också dig som har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, men som är genuint intresserad av den tyska profilen och vill läsa så mycket tyska som möjligt.  Efter att ha läst Allmän kurs är du behörig att söka till Braheskolans terminskurs med praktik: Tyska i praktiken.

 

KURSINNEHÅLL

Språkstudierna i tyska är viktiga både på Visingsö och i Düsseldorf. På Visingsö har du rena språklektioner varje vecka samt kärnämnen som engelska, svenska, matematik, samhällskunskap och naturkunskap. Resterande studietid fördelar du på andra intressanta ämnen som du väljer från Braheskolans kursutbud. Vilka kurser som erbjuds varierar och beror till viss del på vilka ämnen deltagarna efterfrågar och har behov av att läsa. Du som väljer inriktningen konst får utveckla din konstnärliga ådra och arbeta med konst på lektionstid.

I Düsseldorf intensifieras språkundervisningen. Alla lektioner är på tyska och dina lärare har tyska som modersmål. Betoningen ligger på muntlig färdighet och träning i att klara vardagssituationer. Studierna är intensiva och baseras på kursböcker och varierande material. Språkundervisningen dominerar och därutöver omfattar undervisningen vissa specialkurser, projekt, workshops och studiebesök. För inriktningen mot konst kommer fokus att ligga på konstteori under terminen i Düsseldorf. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg.

 

BRAHESKOLAN

Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolan består av olika byggnader med sin egen prägel, vilka är omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen; röda hus med 8 rum och dusch/toalett i korridor. I huset finns också pentry och gemensamma utrymmen. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftsbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls- och tennisbana samt ett fint bibliotek.

På Visinsgö har du möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan t ex vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder exempelvis yoga, spinning och fotbollsträning. På ön finns det ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang. Det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna. 

SKOLAN i DÜSSELDORF

Internationella Skolorna Düsseldorf har sina undervisningslokaler mitt i centrala Düsseldorf. På nära gångavstånd finns centralstationen, shoppinggatan Königsallee, den trevliga stadsdelen Altstadt ("Gamla Stan") samt strandpromenaden vid Rhen. Skolan erbjuder förutom undervisning i tyska även kurser i de skandinaviska språken. Den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Samtliga av våra lärare har tyska som modersmål och lång erfarenhet av att undervisa svenska kursdeltagare. Detta gör att det är lätt för dem att uppmärksamma deltagarnas språkliga problem. Undervisningen är elevcentrerad och kommunikativ och ett viktigt inslag är problembaserat lärande (PBL). Dina nyförvärvade kunskaper i tyska kan du dagligen använda utanför undervisningsrummet. I Düsseldorf finns flera alternativ för dig som vill ha en aktiv fritid, t ex ett brett sportutbud genom universitetet och en grupp för språkligt utbyte mellan tyskar och svenskar. 

 

BOENDE

Under höstterminen på Braheskolan bor du inackorderad i Braheskolans elevhem. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension, vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö. I Düsseldorf ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr en egen lägenhet eller ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information kring boendemöjligheter i Düsseldorf om du blir antagen till kursen.

KURSORTERNA

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön.

Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en mycket internationell prägel. Bland tyskar är Düsseldorf känt under namnet världens längsta bardisk. Oavsett om man är ute efter historia, näringsliv eller mode, sport, folkliv eller konst har staden massor att erbjuda. I Altstadt vid Rhen finns barer, caféer, restauranger, mysiga gränder och butiker av alla de slag. 

 

KOSTNADER VISINGSÖ, HT-18

Utbildningen på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt en bekräftelseavgift som går till studiematerial, studiebesök, aktiviteter och dylikt.

 • Kostnader för boende med helpension och visst förbrukningsmaterial = 1870 SEK/vecka. Hösttermin 15 veckor (samt en lovvecka) = 28 050 SEK.

 • Priset inkluderar boende i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika). OBS: Kostnaderna är beräknade för HT. Braheskolan förbehåller sig för ändringar.

 • För höstterminen betalar du en bekräftelseavgift på 500 SEK. Pengarna går till studiematerial, studiebesök, aktiviteter, skolförsäkring, intyg mm.

 • Kostnader som tillkommer: Kurslitteratur (300 - 1000 SEK), fickpengar, frivilliga aktiviteter.

 

KOSTNADER DÜSSELDORF, VT-19

Utbildningen på folkhögskola är kostnadsfri.

 • Du betalar en bekräftelseavgift (500 SEK) som går till studieresor, studiebesök, aktiviteter och dylikt.

 • Kostnader som tillkommer: Kurslitteratur (ca 50 EUR), boende (ca 300-400 EUR/månad), mat och fickpengar, resa till och från Düsseldorf, resor inom staden, reseförsäkring för terminen.

STUDIEMEDEL

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (2350 SEK) varje månad.

HUR ANSÖKER JAG?

Anmälningsformulär kan du ladda ner här >> Det skickas till Braheskolan tillsammans med följande dokument:

 • Ett personligt brev, där du berättar om dig själv och varför du vill läsa kursen

 • Gymnasiebetyg

 • Foto

 • Personbevis för studier (beställs via Skatteverket)

Ansökan skickas till Braheskolan, 560 34 Visingsö. Du kan även ansöka elektroniskt på Braheskolans hemsida >>

Min tyska har blivit mycket bättre och det känns som att nu sista månaden att språket verkligen har “släppt”. Jag förstår det mesta som sägs och jag kan göra mig förstådd.
— Elin

KONTAKTA OSS

Namn *
Namn
Hur fick du info om kursen?
Jag vill fortsättningsvis få information om denna eller liknande kurser.
 
I klassen konstaterade vi fort att Düsseldorf är en bra utgångspunkt när man vill se sig om i Europa och våra helger i till exempel Amsterdam och Nice kommer jag sent att glömma. Men också i Düsseldorf tycks det alltid vara något på gång. Väljer man att tillbringa helgerna där finns det alltid en bar, ett museum eller ett café att besöka. Eller varför inte sitta vid Rhen och bara titta på allt folk som rör sig?
— Michael
Düsseldorf är en underbar stad att bo i. Det var inte svårt att hitta lägenhet och jag bodde tillsammans med två tyska studenter. Det gjorde det lättare att komma in snabbt i det tyska språket och få tyska vänner. Utbudet är stort av museer, konst, butiker, barer och klubbar och närheten till andra europeiska storstäder är perfekt för helgutflykter.
— Maria
 

KONTAKT BRAHESKOLAN

Har du frågor om studiemedel eller inackorderingstillägg? Kontakta Braheskolan: info@braheskolan.se / 0390-56610